Idee Ferro Dome mislukt: geen Rotterdamse HMH

ferro-dome
Het plan voor de ontwikkeling van de Ferro Dome is mislukt nadat een investeerder zich terugtrok. Daarmee is de geplande evenementenhal en danszaal in het Rotterdamse Vierhavensgebied van de baan. De Ferro Dome werd eind 2014 met veel bombarie aangekondigd als de Rotterdamse HMH. De oude gashouder moest een concert- en danszaal voor 6000 man huivesten.

Achter de plannen zaten drie grote partijen: vastgoedondernemer David Hart Group (DHG), Dance Valley-organisator UDC en voormalig HMH-directeur Paul Stiekema. Het zou echter niet gelukt zijn om een huurcontract van 15 jaar af te sluiten met UDC. Volgens het AD is de David Hart Group (DHG) gestopt met de ontwikkeling van de Ferro Dome in Rotterdam-West.

De Ferro Dome ging met grootse plannen van start. Vastgoedondernemer DHG kocht het leegstaande gashouderterrein al in 2013 van fabrikant Ferro, dat zes jaar eerder de deuren van de chemiefabriek had gesloten. Het gaat om een terrein van 3,5 hectare, dat wegens de ligging nabij snelweg, metro en parkeergarage werd getypeerd als de ideale evenementenlocatie. Volgens UDC was er vanuit de evenementenindustrie grote belangstelling voor de locatie. Eind 2014 ging de Ferro Dome van start met drie grote dance-feesten rond de jaarwisseling.

Waarom ging het dan toch mis met de ontwikkeling van de oude gasfabriek en het terrein? Volgens DHG omdat een financier zich terugtrok. Tegen het AD¬†vertelt commercieel directeur Willem Slager dat daarmee het risico voor DHG te groot werd. Het vastgoedbedrijf zou door het wegvallen van die investeerder zelf tussen de 5 √† 10 miljoen euro moeten inleggen en wilde daarom meer zekerheden over het huurcontract. “Jammer, want alles was klaar om te tekenen”, aldus Slager. Het vastgoed is nu weer in handen van het Havenbedrijf Rotterdam, dat de handdoek niet werpt en op zoek gaat naar een nieuwe partij om de locatie te ontwikkelen.

Metro meldt dat hiermee twee grote feesten in de agenda op losse schroeven staan: Chateau Techno en Go Apres Ski. De rechter moet bepalen of UDC een vergunning krijgt voor die feesten.