Dave Clarke lanceert ‘Whip It’: nieuwe electro clubavond

Dave_Clarke_Whipit
Verwacht het onverwachte met de ‘grand baron of techno’, meneer Dave Clarke. De befaamde dj en producer is een wandelende encyclopedie als het gaat om dancemuziek en heeft in ‘Whip It’ zijn nieuwste wapenfeit. De nieuwe electro clubavond is uniek binnen de Nederlandse scene en zal het licht zien op 26 februari in Melkweg Amsterdam met een line-up bestaande uit Dave Clarke zelf, AUX88 (live), DJ Stingray 313 en BRUTUZZ.

Bij de muziekkenner doet de naam ‘Whip It’ misschien al een lampje branden: het is tevens de titel van het bekende lied van new wave/synthpop-band Devo. Whip It is dan ook een knipoog naar het nummer, maar tevens een verwijzing naar de snare drum in electro die volgens Clarke ook als een zweep klinkt. Want electro, dat is precies waar de nieuwe avond om draait. Als de curator van het 22Tracks electro-kanaal en als verantwoordelijke voor de baanbrekende ‘Electro Boogie’ compilatie albums, is Dave Clarke altijd al een pionier geweest in de wereld van een genre dat altijd net even wat ruiger is geweest dan haar tegenhangers. Clarke: “De tijd is rijp voor een electro-nacht en 22Tracks zal Whip It supporten.”

Als één van de bekendste dj’s in het wereldje van techno én met de nodige ervaring op electro-avonden, hoeft Clarke niet lang na te denken wat nou het grootste verschil is tussen de twee genres: “Techno gaat in vergelijk veel meer over hedonisme. Met electro heb je vaker te maken met daadwerkelijke songstructuren en heb je een veel meer gericht basgeluid. Clubbers op electro-avonden zouden meer ervaren moeten zijn en feeling hebben met een donkerder geluid dat een rijk erfgoed kent.”

Om die clubbers aan het dansen te krijgen, heeft Clarke een line-up bij elkaar gesmeed die als muziek in de oren moet klinken voor liefhebbers van electro. De baron gaat uiteraard zelf een electro-set doen, maar wat dacht je van AUX88? Het Detroitse duo bestaat al sinds 1993 en is sindsdien altijd al van vaste waard geweest binnen de scene. Hun sound is beroemd; het typische Motor City-geluid maar dan met een meer breakbeat-electro-funk-feel. Nummers als ‘Play It Loud’ en ‘Break It Down’ zijn absolute, bass-heavy knallers die de vloer in lichterlaaie zullen zetten. Op Whip It zal het duo een live-set doen.

En dan is er Sherard Ingram AKA de helft van Urban Tribe AKA DJ Stingray 313. De dj die zelden zonder bivakmuts of een ander soort masker is gezien, maar wel altijd een van electro’s dragende krachten is geweest. Zijn pseudoniem kreeg hij van de legendarische James Stinson van electro-act Drexciya toen Ingram zich bij het collectief voegde op tour. Maar het is zijn debuutalbum ‘The Collapse Of Modern Culture’ op het beroemde Mo’Wax label die nog wel het meest indruk heeft gemaakt. Op de plaat werkt Stingray samen met onder andere Anthony Shakir, Moodymann en Carl Craig en heeft deman uit Detroit het voor elkaar gekregen om beats met maatschappijkritische teksten te mengen. Een uitzonderlijk goede prestatie.

En tot slot is er nog een van Melkweg’s meer bekende gezichten die de line-up afmaakt. Sonic Boom resident Brutuzz zal ook een electro-set doen en gaat daarmee terug naar zijn roots als techno en electro bass dj.